Λανθάνουσα γλώσσα...

«Τέτοιους πολιτικούς είχαμε δυστυχώς πολλούς στη χώρα μας, γιαυτό και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».

...Επωνύμου του Έλληνος, πασοκαρχηγού


27/9/09

Έ! ρε τί κάνει
μία ψήφος!

Ουδέν κακόν αμιγές καλού:
Τα καλπονοθευτικά
εκλογικά συστήματα
δίνουν αξία στην ψήφο μας!
Λίγο-πολύ είναι γνωστό ότι από την εποχή του ..."εθνάρχη" Καραμανλή, από το 1956 και μετά[*], όλα τα εκλογικά συστήματα ήταν καλπονοθευτικά, με μόνο στόχο την επανεκλογή του κόμματος που τα ψήφιζε στη Βουλή.
Και για όλη αυτή την αδιαντροπιά η «αιτιολογία» ήταν να έχουμε "ισχυρή" κυβέρνηση... Το πόσο "ισχυρές" ήταν αποδεικνύεται εύκολα από το ότι είχαν, από το 1956 έως σήμερα, μέσο όρο "ζωής" περί τα 2.5 (δυόμισυ) χρόνια...
Ειδικά με το φαυλότερο από όλα, το "τριφασικό" του 1956 που εφεύρε ο ..."εθνάρχης", η "ισχυρή" κυβέρνησή του έζησε λιγότερο από 2 χρόνια...
Αυτές τις μέρες έπεσε στα χέρια μου (στον κομπιούτερ μου δηλαδή...) ένα πινακάκι που διένειμε ένα ...αυτάδελφον μπλογκ, με το οποίο μπορείς να υπολογίσεις πόσες έδρες παίρνει κάθε κόμμα με βάση τα ποσοστά σε ψήφους, τόσο με το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα Σκανδαλίδη, που ισχύει για αυτές τις εκλογές, όσο και με το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα Παυλόπουλου, που θα ισχύσει στις επόμενες.
Στην πρώτη μου δοκιμή έκανα το πιο φυσικό: Έβαλα ως ποσοστά των κομμάτων τον μέσο όρο των ποσοστών που ανάφεραν[**] οι διάφορες δημοσκοπήσεις.


Μετά σκέφτηκα να αρχίσω τα "παιχνίδια", να αλλάζω τα ποσοστά με οριακές προβλέψεις και να βλέπω τί βγαίνει σε έδρες. Δείτε τί βρήκα και για το ένα και για το άλλο σύστημα.[***]

ΙΣΧΥΟΝ ΚΑΛΠΟΝΟΘΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
{Σκανδαλίδη}

1. ΝΔ, ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ παίρνουν τα μέσα ποσοστά των δημοσκοπήσεων {34.5%, 8.1% και 6.2% αντίστοιχα} και μαζί με το ΠΑΣΟΚ είναι τα μόνα κόμματα που ξεπερνούν το 3% και μπαίνουν στη Βουλή.
ΣΥΡΙΖΑ και ΟΙΚΟΠΡΑΣΙΝΟΙ παίρνουν από 2.99999% {μία ψήφο δηλαδή λιγότερο από το όριο!!!) και αποκλείονται.
Στην περίπτωση αυτή στο ΠΑΣΟΚ, εφόσον βγεί πρώτο κόμμα, αρκεί ένα πενιχρότατο 36.13% (μόνον 1.63% πάνω από τη ΝΔ) για να πάρει 151 βουλευτικές έδρες, "αυτοδυναμία" δηλαδή.
2. ΝΔ, ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ παίρνουν τα ίδια, όπως παραπάνω, ποσοστά αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 3.00000% {μία ψήφο δηλαδή περισσότερο από πριν) και μπαίνει στη Βουλή.
Τότε το ΠΑΣΟΚ "αυτόματα" χρειάζεται ποσοστό μεγαλύτερο κατά 2.2% για να πάρει 151, πρέπει να πάει δηλαδή στο 38.33%.
3. ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν τα ίδια ποσοστά {34.5%, 8.1%, 6.2% και 3% αντίστοιχα} αλλά οι ΟΙΚΟΠΡΑΣΙΝΟΙ παίρνουν κι αυτοί 3.00000% {πάλι μία ψήφο δηλαδή περισσότερο) και μπαίνουν κι αυτοί στη Βουλή.
Τότε το ΠΑΣΟΚ "αυτόματα" χρειάζεται ποσοστό μεγαλύτερο κατά 4.23% από την πρώτη περίπτωση για να πάρει 151, πρέπει να φτάσει δηλαδή στο 40.36%.
Χαίρε μεγάλε Σκανδαλίδη! Με το καλπονοθευτικό εκλογικό σου σύστημα έδωσες μεγάλη αξία στην μία και μοναδική ψήφο μας!!!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΠΟΝΟΘΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
{Παυλόπουλου}

Αν τα παραπάνω σάς φαίνονται γελοία, πού να δείτε τί βγαίνει με το γελοιωδέστερο σύστημα, που θα ισχύσει στις άλλες εκλογές, όποτε γίνουν...
1. Εδώ πήρα ότι μόνον το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ παίρνουν τα τωρινά μέσα δημοσκοπικά τους ποσοστά {τα 8.1%, 6.2%} ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΟΙΚΟΠΡΑΣΙΝΟΙ παίρνουν από 2.99999% και δεν μπαίνουν στη Βουλή, όπως και κανένα άλλο από τα άλλα "μικρά" κόμματα.
Τότε το πρώτο κόμμα με μία μόνον ψήφο παραπάνω από το δεύτερο και με ποσοστό -κρατηθείτε!- μόνον 29.13% παίρνει 151 βουλευτές και "αυτοδυναμία". Τέτοια γελοιότητα.
Αν όμως -με μία ψήφο περισσότερη!- μπεί και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, τότε το πρώτο κόμμα χρειάζεται +6.4% μεγαλύτερο ποσοστό (35.53%) αλλά πάλι μόνον μία ψήφο παραπάνω από το δεύτερο!!!
Αντίστοιχα, αν μπούν -πάλι με μία ψήφο περισσότερη!- και οι ΟΙΚΟΠΡΑΣΙΝΟΙ στη Βουλή, τότε το πρώτο κόμμα χρειάζεται +11% μεγαλύτερο ποσοστό (40.13%) και διαφορά 0.76% από το δεύτερο.
2. Πλάκα έχει όμως και μιά άλλη υπόθεση: Πείτε ότι στις επόμενες εκλογές για κάποιο λόγο το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ χάνουν από μιά μονάδα και κατεβαίνουν στο 7.1% και 5.2% αντίστοιχα.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΟΙΚΟΠΡΑΣΙΝΟΥΣ πάλι με 2.99999% το πρώτο κόμμα βγάζει "αυτονομία" με ...25.1% και πάλι με μία μόνον ψήφο παραπάνω από το δεύτερο...
Ενώ με πέντε κόμματα στη Βουλή θέλει 31.5% και με έξη 38.05%. Πάντοτε όμως με μόνον μία ψήφο περισσότερη από το δεύτερο κόμμα.
Χαίρε μεγάλε Παυλόπουλε! Με το γελοιωδέστερο καλπονοθευτικό εκλογικό σου σύστημα δίνεις ακόμα πιο μεγάλη αξία στην μία και μοναδική ψήφο μας!!!

Ίσως δεν είναι περιττό να θυμίσω ότι, αν το εκλογικό σύστημα ΔΕΝ ήταν καλπονοθευτικό, τίποτε από τα παραπάνω "περίεργα" δεν μπορούσε να συμβεί: Οι βουλευτικές έδρες θα αντιστοιχούσαν ακριβώς στις ψήφους κάθε κόμματος και ισχυρή κυβέρνηση θα ήταν αυτή που θα στηρίζονταν σε πλειοψηφία του λαού και όχι του βουλευτικού ...λόχου[****] που πλειοψηφεί μέσω καλπονοθείας, που ψηφίζει άκριτα οποιοδήποτε νόμο φέρνουν, μέσω υπουργών..., τα λαμόγια, οι νταβατζήδες και οι κουμπάροι, που συγκαλύπτει τα σκάνδαλα, τις δωροδοκίες και την καταλήστευση του δημόσιου κορβανά.

- - - - - - -
[*] Το σύστημα του 1952 μπορεί να ήταν άδικο αλλά όχι καλπονοθευτικό: Ήταν αμιγές πλειοψηφικό σε ευρείες περιφέρειες. Η στρέβλωση προέρχονταν από την χρήση πολύ παλιάς απογραφής (αναντιστοιχία πραγματικού πληθυσμού προς έδρες κατά περιφέρεια), όχι από το ίδιο το εκλογικό σύστημα.
[**] Δεν λέω "βρήκαν" γιατί κάποιες από αυτές είναι κατασκευασμένες στα γραφεία για να εξυπηρετήσουν τις σκοπιμότητες αυτών που τις παρήγγειλαν...
[***] Αν θέλετε να κάνετε δικό σας παιχνίδι, ζητείστε μου να σάς στείλω το πινακάκι. Τζάμπα είναι...
[****] Το "λόχος βουλευτών" οι ίδιοι το εφεύραν ως όρο...

3 σχόλια:

akrat είπε...

μωρέ καλά κάνω και τα βάζω με το σύστημα... το νοθευτικόν...

...Ατακαδόρ είπε...

Βρε αρχαίε ημών πρόγονε,

εσένα διάβασε ο Γιώργος και κραύγαζε χτες βράδυ:

«Και ΜΙΑ ΜΟΝΟΝ ψήφος μπορεί να κάνει την διαφορά»;

Συνεχίζοντας με τα αναμασσημένα «ούτε μία ΧΑΜΕΝΗ ψήφος» κλπ

Θεός φυλάξοι... Κολάστηκα.
Όλες οι άλλες ψήφοι πλην ΠΑΣΟΚ είναι χαμένες;
Τι λέει το άτομο;

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

"Πρώτα ευλογεί ο παπάς τα γένια του..."


Καλημέρα :)