Λανθάνουσα γλώσσα...

«Τέτοιους πολιτικούς είχαμε δυστυχώς πολλούς στη χώρα μας, γιαυτό και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».

...Επωνύμου του Έλληνος, πασοκαρχηγού


24/3/09

22η Μαρτίου - Παγκόσμια ημέρα πόσιμου νερού

Το πόσιμο νερό, το γλυκό νερό που πίνουμε ή μπορούμε να ποτίζουμε φυτά εξακολουθεί να είναι ένας από τους φυσικούς πόρους που απειλούνται περισσότερο από ...εξαφάνιση.
Ας προσπαθήσουμε, ΚΑΘΕ μέρα..., όχι μόνο να ξοδέψουμε το δυνατόν λιγότερο από αυτό το φυσικό στοιχείο που ήταν η βάση ανάπτυξης της ζωής στον πλανήτη και είναι όρος ύπαρξής της, αλλά ΚΥΡΙΩΣ να βρούμε τρόπους να μειώσουμε την κατανάλωσή του.
Και υπάρχουν τέτοιοι τρόποι! Χωρίς να στερηθούμε κάτι ιδιαίτερο.
Τη σπατάλη νερού πρέπει να περιορίσουμε!
Εφαρμόζοντας καταρχή τη διπλή χρήση του: Από το νεροχύτη με ένα κουβά, από το μπάνιο, το ντούς με δυό λεκάνες, μπορούμε να ποτίζουμε τα λουλούδια μας. Το κάνουν ευρέως στην Αυστραλία.
Γιατί όχι κι εμείς;;;

Αυτά σε ατομικό επίπεδο, στο επίπεδο του πολίτη... Καθόλου αμελητέου βέβαια αλλά όχι και μόνου...
Υπάρχει από την άλλη μεριά το δημόσιο επίπεδο. Με τα υδροβόρες καλλιέργειες και κυρίως με την σπάταλη άρδευση, με τα γνωστα "κανόνια" αντί της στάγδην, της υπόγειας, άρδευσης που εξοικονομεί έως και 80% τού νερού για το ίδιο παραγωγικό αποτέλεσμα.
Εκεί όμως χρειάζεται η «περίφημη» βούληση των κυβερνήσεων, που προαπαιτεί πολιτική εντιμότητα, είδος εν ανεπαρκεία για πολλά-πολλά χρόνια στη χώρα μας...

4 σχόλια:

ria είπε...

καλό μήνα!

anonymos είπε...

H διπλή χρήση νερού είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Και αυτός ο τρόπος που ανάφερες είναι καλός για διαμερίσματα πολυκατοικιών. Για σπίτια με κήπο, όπου εκεί γίνεται και η μεγάλη κατανάλωση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα απόνερα (πλυντήριο, μπάνια, νεροχύτης) χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από εμπορεύσιμο βιολογικό καθαρισμό!

Ατρεύς είπε...

ΠΡΟΣ:
Ανώνυμον Ανωνύμου
του εκ Παντουπόλεως


Καλωσορίσατε κι ας αργήσατε!

Φυσικά και έχεις "απόλυτο" δίκιο!

Αυτό που μού ...διεμηνύθη από φίλο τακτικό επισκέπτη της Αυστραλίας είναι ότι, πολλοί εκεί, κάτω από το σιφώνι των νεροχυτών τους, αποσυνδέοντας τις σωλήνες αποχέτευσης βάζουν έναν ΚΟΥΒΑ!
Μαζεύουν το νερό που χρησιμοποιούν για να νίβονται ή να πλένουν τα πιάτα τους και το χρησιμοποιούν ακριβώς όπως λές.

Νά 'σαι καλά.

anonymos είπε...

Εμείς στην Παντούπολη κάνουμε το εξής:
Αποσυνδέουμε τους εξωτερικούς σωλήνες αποχέτευσης των απόνερων (εννοείται όχι και τα λύματα από την λεκάνη της τουαλέτας) από το αποχετευτικό σύστημα, οδηγούμε τον αγωγό σε μια επιφανειακή δεξαμενή όπου κατακάθονται τα στερεά, και από εκεί μέσω σιφωνιού σε μια δεύτερη "καθαρή" δεξαμενή απ' όπου το νερό διοχετεύεται αυτομάτως με αντλία σε σύστημα υπόγειας άδρευσης.
Τα σαπούνια που χρησιμοποιούμε είναι πλήρως ανακυκλώσιμα κι έτσι δεν χρειαζόμαστε πολυδάπανους βιολογικούς καθαρισμούς, δεν χρησιμοποιούμε χλώριο και τα φυτά εκτός από το νερό έχουν και αυτόματη λίπανση.
Η εγκατάσταση θέλει λίγο κόπο αλλά ξενιάζεις από τον κουβά που είναι σίγουρο ότι θα τον βαρεθείς.