Λανθάνουσα γλώσσα...

«Τέτοιους πολιτικούς είχαμε δυστυχώς πολλούς στη χώρα μας, γιαυτό και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».

...Επωνύμου του Έλληνος, πασοκαρχηγού


9/12/11

Για το καλό μας μάς έσωσαν
από τον Ιμπραήμ;;;

ΟΧΙ βέβαια....
Ένα προτεκτοράτο ήθελαν στο Αιγαίο, μια σφήνα στο πλευρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας...
Έτσι "γράφτηκε" η ναυμαχία του Ναυαρίνου από τους "τρείς ναυάρχους"(*).
Η οποία σήμανε το τέλος της στρατιάς του Ιμπραήμ, που είχε αφανίσει τον Μωρηά και κόντευε να μετατρέψει την Επανάσταση του 1821 σε άνευ σημασίας ...εξεγερσούλα.
Και λόγω μεγάλης ...ευγνωμοσύνης οι πολιτικές δυνάμεις της τότε Ελλάδας είχαν χωριστεί στο αγγλικό, το γαλλικό και τό ρώσικο κόμμα...
Τάλε-κουάλε, που λέν κι οι γείτονές μας ...μακαρονάδες.

Βάλτε τώρα στη θέση της Ρωσίας την Γερμανία, άλλαξαν οι καιροί..., ανακατέψτε την ...τράπουλα και βγάλτε μόνοι σας το συμπέρασμα για το πώς ακριβώς εξελίσσεται η ...ναυμαχία των Βρυξελλών αυτές τις μέρες... αλλά και ποιό ακριβώς νόημα έχει η -πολλοστή- σωτηρία που σκέφτονται πριν από μάς για μάς...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
(*) Τον άγγλο Codrington (Κόδρινγκτον), τον Γάλλο DeRigny (Δεριγνύ) και τον Ρώσο Heyden (Χέϋδεν) που τους έχουμε τιμήσει αρκούντως ονομάζοντας έτσι δρόμους και πλατείες σε ελληνικές πόλεις αλλά τυπώνοντας και γραμματόσημα.
Χέϋδεν - Κόδρινγκτον - Δεριγνύ
Νά και μικρά χρήσιμα αποσπάσματα από την περιγραφή της κ.  Ελένης Ε. Κούκου, Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών:

Στις 8 Οκτωβρίου 1827 [σ.σ.:με το παλιό ημερολόγιο, που ίσχυε τότε] οι στόλοι της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας εισήλθαν στον κόλπο του Ναυαρίνου και συγκρούστηκαν με τον αιγυπτιακό-τουρκικό.
. . . . . . . . . . . . 
Το όψιμο ενδιαφέρον τους φυσικά δεν πήγαζε από την ειλικρινή αγάπη τους για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και για την Ελλάδα, στην οποία όλη η Ευρώπη όφειλε τα πολιτιστικά και πνευματικά τροφεία. Το ενδιαφέρον τους βασικά ξεκινούσε από τις μεταξύ τους αντιζηλίες στον αγώνα τους για το προβάδισμα και την επιρροή στο νευραλγικό αυτό χώρο. Η σταδιακή κατάρρευση και παρακμή του "μεγάλου ασθενούς", της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αύξησε το ενδιαφέρον τους για την έκβαση του αγώνος των Ελλήνων.
. . . . . . . . . . . . 
Είναι ζήτημα αν διεξήχθη άλλη μάχη ποτέ, που να φανέρωνε τόσο πολύ την απουσία κάποιου σχεδίου. Η ναυμαχία του Ναβαρίνου "υπήρξε ουσιαστικά μια υπόθεση των τότε Μεγάλων Δυνάμεων", των οποίων έμμεσα θύματα ή ευεργετημένοι ήταν συμπτωματικά τα μικρότερα έθνη και λαοί.

1 σχόλιο:

akrat είπε...

ε νταξ έτσι ήταν τα πράγματα

καλές εορτές