Λανθάνουσα γλώσσα...

«Τέτοιους πολιτικούς είχαμε δυστυχώς πολλούς στη χώρα μας, γιαυτό και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».

...Επωνύμου του Έλληνος, πασοκαρχηγού


15/3/10

ΦΠΑ σε γιατρούς-δικηγόρους

για πάταξη της φοροδιαφυγής
Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Ο Φ.Π.Α. {Φόρος Προστιθέμενης Αξίας} επιβλήθηκε στην Ελλάδα το 1987, από τη 2η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Οικονομικών τον Δημ. Τσοβόλα.
Ως έμμεσος φόρος, φόρος πάνω στην ανάγκη καθενός και όχι πάνω στα κέρδη καθενός..., είναι άδικος και αντισυνταγματικός.
Το Σύνταγμά μας στο άρθρο 4§5 λέει «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη,
ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Τις "δυνάμεις" λέει, δεν λέει τις "ανάγκες" τους...
Από την άλλη μεριά ο ΦΠΑ, ενσωματώνοντας ποικίλους έμμεσους φόρους, αντισυνταγματικούς πάντα..., που προϋπήρχαν {χαρτόσημο, Φόρο Κύκλου Εργασιών κ.ά.} εξυγιαίνει το κύκλωμα των συναλλαγών. Η εφαρμογή του όμως έχει έναν βασικό όρο: Πρέπει να είναι ΓΕΝΙΚΗ για να λειτουργήσει εξυγιαντικά. Αλλοιώς προκαλεί στρεβλώσεις και παραοικονομία.
Τις λαϊκιστικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ {και όχι μόνον...} τίς ξέρουμε. Μιά από αυτές ήταν και η ΜΗ επιβολή ΦΠΑ σε γιατρούς, δικηγόρους, τις αγοραπωλησίες οικοδομών και κτημάτων και την [ιδιωτική] εκπαίδευση. Με την ψεύτικη αιτιολογία «να μην επιβαρυνθεί η υγεία του «λαού», η δικαιοσύνη του «λαού», το "σπιτάκι" του «λαού», η εκπαίδευση του «λαού»...
Πολιτικαντισμοί.
Ο πραγματικός λόγος ήταν πως γιατροί-δικηγόροι-μηχανικοί είναι η συντριπτικά μεγαλύτερη ομάδα μέσα στη Βουλή και πως στην [ιδιωτική] εκπαίδευση δεν έπρεπε να θιγούν κολοσσιαία συμφέροντα, προφανώς φίλα κείμενα προς την τότε κυβέρνηση.

Η ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Ας πάρουμε για παράδειγμα τις οικοδομές, στενά συνδεδεμένες με το κύκλωμα των κατασκευών γενικότερα.
Στα Δημόσια Έργα το Ελληνικό Δημόσιο θεωρείται πελάτης των εργολάβων και τους πληρώνει ΦΠΑ. Πρέπει βέβαια να τόν αποδίδουν πάλι στο Δημόσιο αφαιρώντας τον ΦΠΑ που πλήρωσαν οι ίδιοι στους προμηθευτές τους. Έτσι λειτουργεί σωστά ο ΦΠΑ!
Τί γίνεται τώρα όταν ένας εργολάβος Δ.Ε. χτίζει ταυτόχρονα μιά πολυκατοικία;
Μπορεί, άνετα, πολλά υλικά της οικοδομής να τά "χρεώνει" στο δημόσιο έργο που εκτελεί, να χρεώνει δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο με τον ΦΠΑ τους αφαιρώντας τον από όσον πρέπει να αποδώσει.
Ενώ εάν η πώληση των διαμερισμάτων έχει και αυτή ΦΠΑ, θα αφαιρούσε, πριν τόν αποδώσει, τον ΦΠΑ των υλικών τους και δεν θα είχε κανένα λόγο να κάνει την παραπάνω κομπίνα.
Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα για την στρέβλωση που προκαλεί η εξαίρεση κάποιων τομέων της οικονομίας από τον ΦΠΑ.
ΓΙΑΤΡΟΙ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Ο πραγματικός λόγος απαλλαγής γιατρών και δικηγόρων από τον ΦΠΑ είναι για να μην φαίνεται πόσα ακριβώς είναι τα έσοδά τους και κανένας άλλος. Αν εισέπρατταν {και απέδιδαν} ΦΠΑ από τους πελάτες τους, τότε θα ήξερε η Εφορία και τα πραγματικά τους εισοδήματα. Διότι λόγω του {υψηλού ποσοστού} του ΦΠΑ οι έλεγχοι θα ήσαν πολύ πιο «στενοί».
Και μην πεί κανείς ότι θα επιβαρύνονταν έτσι π.χ. τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από τα οποία οι πελάτες των γιατρών θα εισέπρατταν τον ΦΠΑ που πλήρωσαν!
Διότι θα μπορούσε κάλλιστα το Ελληνικό Δημόσιο να επιστρέφει τον ΦΠΑ, που τελικά θα εισέπραττε από το κύκλωμα της Υγείας, στα Ασφαλιστικά Ταμεία!
Το ανάλογο ισχύει για τους δικηγόρους. Μόνον αν επιβληθεί ΓΕΝΙΚΑ ο Φ.Π.Α. θα λείψει ένα μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής.
Ας τό σκεφτεί καλά ο κ. Παπακωνσταντίνου και η κυβέρνηση.
Έντιμα να τό σκεφτεί... όχι πολιτικάντικα...

2 σχόλια:

Εξερευνητής είπε...

«Προφητικός» κατά το ήμισυ ήσουν, Ατρέα.

Για να δούμε... Θα τό περάσουν από τον "φραγμό" των δικηγόρων στη Βουλή;

Καλό ΣΚ.

Ατρεύς είπε...

Καλό Σκ και σε σένα, Εξερευνητή.

Το άρθρο μου δεν ήταν πάντως «προφητικό»...

...Επαναληπτικό ήταν, γιατί τά 'χω γράψει αυτά πολύ παλιότερα στο «Παρατηρητή της Ηπείρου» αλλά και στο "Ενημερωτικό Δελτίο" του Τ.Ε.Ε.!

Αν δεν τό περάσει ο Γ.Α.Π. στη Βουλή για ΦΠΑ στους δικηγόρους τουλάχιστον, θα είναι η πρώτη του μεγάλη ήττα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Και καθοριστική, μπορώ να σού πω, για τις μετέπειτα εξελίξεις.